Så var det dags att försöka sammanfatta helgens tävling som gick i Jönköping. Det är alltid lika svårt tycker jag att veta hur detaljerat och hur mycket jag ska skriva om tävlingarna, alla vill ju läsa olika mycket. Den här gången har jag i alla fall bestämt mig för att det blir en ganska detaljrik redogörelse så vet ni det. Sammanfattningsvis så blev loppet i Jönköping det bästa för mig än så länge. Jag visste att det skulle vara en bana som skulle passa mig, särskilt cyklingen då den både har relativt många höjdmetrar, men också inslag av platta partier där det går att trycka på bra. Jönköping ligger ju som sagt också väldigt nära min hemstad Sävsjö och jag älskar verkligen skogen och att få cykla omkring längs med vägar omgivna av den härliga skogen var någonting jag såg fram emot. Detta tillsammans med att många hemifrån skulle komma och heja gjorde detta till en tävling jag verkligen såg fram emot.

DAGARNA INNAN TÄVLING

Jag kom till Jönköping på fredagen omkring lunch, tävlingen var på söndagen vilket gav mig god tid till att installera mig på plats och få alla förberedelser gjorda inför loppet. Mötte upp Fredrik Bäckson innan vårt pro briefing möte och vi gick tillsammans och köpte lunch bestående av baguette, tomatsås, juice och banan. Dagarna innan tävling är kosten inte särskilt upphetsande, för mig består den av så enkla saker som möjligt med så lite fiber som möjligt så det blir mest pasta, tomatsås, tutti frutti, sportdryck, ljus baguette, youghurt, flingor, ja ni fattar :).

Anyway, efter vår väldigt delikata lunch så var det dags för pro briefing. Det sas inte direkt någonting särskilt, men där såg jag också att vi endast skulle vara 7 st tjejer i proffsklassen, lite trist att inte fler kom till start. Efter mötet åkte jag till mitt boende. Bodde i ett hus i Huskvarna, några km ifrån tävlingsområdet vilket passade mig helt perfekt. Där ute kunde jag vara för mig själv och göra vad jag ville. Passade på att cykla och springa en liten runda för att kicka igång benen. Känslan under cyklingen var grym, benen var fräscha och tävlingssuget började infinna sig. Det kändes extra skönt att jag hade koll på banorna eftersom jag hade cyklat banan två gånger samt sprungit banan en gång så visste jag vad jag hade framför mig och det var en stor trygghet.
IMG_8198
Lördagen inleddes med ett freezing cold simpass i Vättern. Det var nog inte mer än 13-14 grader, tur att tävlingen skulle vara i Munksjön som hade lite högre vattentemperatur. Körde också ett ytterligare cykel- och löppass och sen begav jag mig in till Jönköping för att checka in cykeln. Därefter mötte jag upp mina storebröder som anlänt till Jönköping. Vi skulle ju alla tre tävla vilket var tokkul! Efter ett par timmar i Jönköping åkte jag återigen tillbaka till mitt lilla hus och la mig mer eller mindre på sängen och vilade upp mig. Timmarna till start räknades ned och lite tävlingsnerver började komma.

Jag och min bror är tokladdade inför tävling

RACE DAY

Blev upphämtad av taxi klockan 07:00. Det gav mig god tid att förbereda det sista inne i växlingsområdet, värma upp och göra mig startklar. Träffade på lite klubbkompisar och andra människor som gav mig lyckönskningar, alltid kul. Proffsen startade 08:55 resp 08:56 och ca 10 min innan start stod jag i startfållan redo för att ge mig av. Just då hör jag någon skrika mitt namn och jag vänder mig om och ser mina föräldrar. Åhhhh så glad jag blev att få se dem innan start, det hade jag inte räknat med. Efter några megakramar så var det dags att inta vattnet.

Vädret var helt perfekt, 16-17 grader, lite byig vind men inget regn. Simningen var ett varv i Munksjön och som sagt vi var 7 st tjejer som startade i proffsklassen. Jag hamnade i princip för mig själv direkt, jag hade en plan att försöka ta några fötter, men jag vet inte, jag hamnade lite snett och det blev solosimning igen. Inget som jag valde att stressa upp mig över utan simmade på och efter 33 minuter var den över och det var nu jag skulle få se om mina cykelben kunde leverera det jag hoppades på.

Det var en bit att springa ifrån simningen in till T1 och redan här hörde jag massa hejarrop och det var så jäkla bra stämning. Växlingen gick hyfsat bra och nu kom det jag sett fram emot mest under dagen, cyklingen.

På väg ut på cyklingen

På väg ut på cyklingen

Cyklingen var ett varv där början och slutet gick inne i centrala Jkpg. Jag hade ju som sagt koll på banan och visste att det skulle komma en brant och tuff backe efter ca 6-7 km inne i Huskvarna. När jag cyklat ca 6 km så kom det en backe, men det var INTE den backen som jag kört tidigare. ”Hakarpsbacken” som var den backen jag kört är ca 1,3 km och  någonstans mellan 10-15 % lutning. Den backen jag nu cyklade uppför var mycket plattare, men längre. Först blev jag orolig att Hakarpsbacken skulle komma senare, men efter några minuter insåg jag att det här var ”backen” som gällde och den var ju Peace of cake. Jag är hyfsat stark uppför ocg behövde inte köra på speciellt hårt för att ta mig upp.

Efter ca 2 mil fick jag syn på vad jag tyckte såg ut som en tjej och hoppades innerligt att det var någon i proffsklassen vilket det var. 1 placering plockad, gött tänkte jag. Benen kändes grymt starka och jag la mig på en effekt som kändes bra, inte för jobbigt, men tillräckligt bra för att kunna ligga mellan 35-40 km i timmen utan större problem.

Cykelbanan hade en skarp 180-gradersvändning och under några km möter man då en del cyklister. Innan jag kom till vändpunkten mötte jag en proffstjej till (hon som låg femma) och insåg att avståndet upp till henne inte var särskilt långt. Henne skulle jag ta. Efter ca 4 mil körde jag om henne och resan tillbaka mot Jönköping fortsatte. Det var tack och lov inte särskilt trångt under cykeldelen (fördel när man får starta tidigt) även ifall det var några tillfällen då jag var tvungen att falla tillbaka för några Age Groupers som envisades med att cykla om mig, men sen orkar de inte hålla tempot och jag cyklar om igen. Sånt är ganska störigt faktiskt, men jag körde ju på min känsla och försökte att inte fokusera på deras envishet eller det faktum att de inte ville bli omcyklade av en tjej ;).

Mitt mål med cyklingen var <2:45, men jag visste att jag kunde få till <2:35, men på vilken bekostnad av kraft i benen skulle det ge? När det var 2 mil kvar hade jag inte ens cyklat i 2 timmar och då visste jag att jag skulle klara båda dessa mål, med viss marginal och det bästa var att jag kände mig fortsatt stark.

De sista två milen gick snabbt och jag rullade in i T2 efter 2 timmar och 32 min, det var jag nöjd med.

Snabb växling och ut på löpet. Det första jag möter är enorma hejarrop ifrån publiken och jag blir liksom lite chockad för jag inser att det är så många här som jag känner, jäkligt kul. Löpningen var 2,5 varv och uppdelat på en väldigt bra bana där man dels möter många löpare, men som också är väldigt publikvänligt. Jag visste att jag låg femma, men hade inte riktigt koll på hur långt upp till 4:an jag hade så jag gick ut enligt tänkt tävlingsfart. Ganska snabbt märker jag att fyran är en bra bit framför mig och även att jag hade kunnat pressa kroppen och springa snabbare än jag gjorde, beslöt jag mig för att lägga mig i ett lite lägre tempo. Jag hade koll på tjejerna bakom och kände att det skulle räcka för mig att behålla 5:e-platsen.

När jag tävlade i Köpenhamn så hade jag en väldigt stor fanclub i form av vänner och familj och det var så upplyftande på löpningen. Det var inte sämre här, men här var det även en mängd tävlande som hejade och peppade och folk som jag inte kände skrek och tjoade och det var en grymt bra stämning. Det var verkligen med ett stort leende på läpparna som jag genomförde löpningen för det var så kul att känna det enorma stöd som publiken gav mig och också att kunna ge tillbaka en hel del pepp till personer som jag mötte.

IMG_8211

Efter 4 timmar och 45 minuter korsade jag mållinjen och det är hittills mitt bästa lopp på den här distansen. Jag fick till den cykling som jag önskade och vet vad jag har att förbättra inom respektive disciplin. Det blev som sagt en 5:e plats för mig, därmed är årets mål uppnått i form av att ta prispengar på en av mina tävlingar :). Ett stort grattis till Åsa Lundström som knep 2:a platsen, en fantastisk prestation.

IMG_8217Prisutdeling women pro 
IMG_8204Race ready 
IMG_8220Åsa Lundström fightade till sig en andraplats, vilken kvinna!

POST RACE

Nu har jag ett par dagars vila och lugn träning. Kroppen känns väldigt bra, lite stel, men väldigt hanterbart. Inom kort börjar träningen emot nästa mål som är Ironman Kalmar. Om stämningen är lika bra i Kalmar som i Jönköping då kommer det bli ett grymt roligt lopp oavsett hur det går, för som sagt det stöd jag hade i Jönköping var häftigt.

Stort tack till alla som var där, tävlande och supportrar och extra tack till min familj som alltid finns där och stöttar samt till coach Andreas för din enorma tokpeppning under och efter. Han firade i princip lika mycket som jag efteråt ;).

Puss på er!